Hoe, Wat, Waar en Wanneer Composthoop

Hoe, wat, waar en wanneer van een composthoop via Tuinvrouw Terschelling

Hoe, wat, waar en wanneer van een composthoop

Om je tuin te verrijken, heb je jonge of rijpe compost nodig. En dat kun je met relatief weinig moeite, zelf maken. Een middagje werk en af en toe omscheppen en je kunt jarenlang over je eigen compost beschikken, precies op het moment dat je het nodig hebt. Daarom dit Hoe, Wat en Waar over composteren.

Waar: Je hebt minimaal 2 bij 1 m ruimte nodig, in de schaduw, maar waar wel af en toe zon op staat, zodat het warm kan worden. Via internet zijn voldoende tekeningen en werkbeschrijvingen te vinden. Voor je composthoop heb je 2 vakken van een vierkante meter nodig. Maak de ondergrond vrij, je kunt wel tegels rondom leggen. Aan drie kanten van je hoop maak je van planken een ombouw. Er moet lucht bij, dus houd een kiertje van een centimeter tussen de planken. De stapel moet niet pal in de wind liggen, want er is warmteontwikkeling nodig. De lengte-as van elke hoop ligt het beste Noord-Zuidwaarts.

Hoe: Door keuken- en tuinafval op te stapelen in een luchtige bak, zal er ‘broei’ ontstaan en wordt het afval steeds verder verkleind, terwijl er nog veel krachtige stoffen in blijven zitten. Dat wordt de motor van je tuin.

Wat: Jonge compost is nog wat grof, je kunt er stukken in herkennen. Deze compost schep je zo op de grond (niet op de bladeren). Rijpe compost is al zover verteerd, dat de regenwormen er uit zijn, deze rijpe compost schoffel je straks onder.

Wanneer: als je in de late lente begint met je composthoop, kun je die herfst al wat ervan gebruiken over je grond.

Dit heb je nodig: een riek, een wachthoop voor tuin- en keukenafval, deze leg je aan in de buurt van je toekomstige composthoop. Haal een vuilniszak oude bladeren uit het bos om gelijk gevarieerd te starten. En vraag wat oude dierenmest van paard-, geit of schaap, en haal stro.

Hoe aanleggen en vullen: Je gebruikt eerst een van de twee vakken. Maak een ondergrond van stro. Gooi daar, in laagjes, de mest, de bladeren en de spullen van de wachthoop op. Op je wachthoop kan koffiedik, groenten- en fruitafval (Let op: geen aardappelschillen en geen tomaten, zoek maar op ‘nachtschade’), eierschalen, en tuinafval zonder grond. Op het moment dat je het afval hebt, gooi je het bovenop je eerste, gevulde vak.

Hoe composteren werkt: Je composthoop gaat broeien, daarbij wordt het vanbinnen warm en je zult zien dat de stapel inklinkt; lager wordt. Afhankelijk van het seizoen en hoe ‘vers’ of ‘rijp’ je compost is, ga je omscheppen. Wat boven lag, komt onderop, wat binnenin lag, komt aan de buitenkant, zodat alles evenrediger verteerd wordt. Dat gaat zo: Schep met een riek of tuinschep de boel naar het andere vak. In het eerste vak ga je verder verzamelen met je nieuwe afval.

Gaat het niet goed met je composthoop? Via internet kun je goed vinden wat je moet doen bij te droog, te nat, te veel stikstof, te veel muizen.

Meer lezen? Denk eens aan een tuinboek aanschaffen, bijvoorbeeld bij de Boekenboer op Formerum. In tuinboeken staat goede kennis over composteren, ekologisch tuinieren of de biodiversiteit vergroten in de je tuin. De boekenboer heeft een goedgevulde kast met voordelige tweedehands tuinboeken.

Compostvat: Ben je het liefst heel snel klaar? Dan kun je ook bij je lokale bouwmarkt of tuinwinkel een compostvat aanschaffen.

Wil je meer weten of even sparren met Tuinvrouw Terschelling? Bel even op, dan spreken we iets af.